Categories
Czech Articles

Equimo: Chytré zařízení pro lepší péči o koně a výcvik

Jezdecký svět se neustále vyvíjí a s ním i možnosti péče a tréninku. Na cestu moderního přístupu k jezdectví se vydal i český startup Equimo, který po vzoru sportů v zahraničí vytvořil zařízení, které dokáže účinně sledovat a vyhodnocovat tréninky, závodění v různých jezdeckých sportech a ve kterém lze zaznamenávat vše spojené se zdravím koně. A právě s Produktovým a strategickým manažerem Equimo, Jiřím Kimlem, jsme si o tomto chytrém zařízení povídali.

Kdy a kde se Equimo vlastně přesně vzalo? Co vás vedlo k tomu vytvořit „krabičku“ pro koňáky a učit je číst v jejich datech?
Psal se ještě rok 2015, kdy se na myšlence začalo pomalu pracovat. Datová telemetrie se tou dobou začínala naplno prosazovat v různých sportovních odvětvích a kam přišla, tam změnila přístup k danému sportu téměř od základů. Když jste se v té době podívali na tréninky amerického fotbalu, fotbalu, lyžování, atletiky, Formule 1, cyklistiky i šachů, odehrávala se na pozadí všeho masivní analýza dat. Ta pomáhala zefektivňovat další trénování. A protože máme blízko ke koním, napadlo nás, že je to svět jako stvořený pro datovou analýzu. Slovo dalo slovo a následovaly 4 roky velice intenzivního vývoje a po téměř 5 letech spatřilo Equimo světlo světa. Vývoj ale neustal. Equimo se stále vyvíjí.


Jak byste, Jirko, popsal Equimo někomu, kdo o něm slyší teď poprvé?
Equimo je komplexní nástroj pro péči o koně, který vám umožní dělat pro sebe a své koně víc. Ještě lépe se o ně starat, posouvat se společně a motivovat. Vždyť pro většinu z nás je jezdectví láska. Nejde ani tak o koníček, jako o životní styl, nebo dokonce živobytí. Proto chceme dát do rukou lidem, kteří smýšlejí podobně jako my, nástroj umožňující komplexní péči o koně. Od přehledu o očkování, kování a odběrů krve přes krmné dávky a komunikaci v týmu s trenéry až po komplexní analýzu tréninku. Z mého pohledu jde o naprosto dokonalý tréninkový deník, který si vede každý, kdo to myslí vážně. Někdo ho má v šuplíku, někdo na nástěnce v sedlovně a já doufám, že brzy hlavně v telefonu.

Kolik lidí je vlastně aktuálně v Equimo týmu? 
Jedná se o celou řadu lidí. Máme vlastní designéry a lidi, kteří se starají o to, jak finální produkt vypadá. Další zas mají na starosti vývoj hardwaru a jeho programování a mobilní vývojáře. K tomu máme celou řadu týmů na několika univerzitách zabývajících se datovou analýzou a spolupracujeme s celou řadou českých firem. Na druhé straně je velké množství lidí ze sportu, a to jak z řad profesionálních i amatérských jezdců, kteří produkt testují. Konzultujeme všechno s několika trenéry, veterináři a klinikami. A to vše jak v národním, taky mezinárodním měřítku. Každý běžný týden se při práci na Equimu setkám s přibližně 30 lidmi, které vídám pravidelně.

Přestože jste od kolébky česká firma, komunikujete primárně v angličtině. Co vás k tomu vede? 
Jsme česká firma a na domácí půdě se odehrává velká většina testování a vývoje. Chceme ale Equimo rozšířit i do zahraničí, jelikož věříme, že může pomoci jezdcům po celém světě. Proto se snažíme veškerou primární komunikaci dělat v angličtině. 

Máte nyní nějaké novinky, které bychom neměli opomenout?
Myslím, že je Equimo dobré sledovat. Na sociálních sítích, jako jsou Instagram, Twitter a Youtube, se snažíme naše uživatele na novinky upozorňovat a také je jimi provázet. Takže každou věc představíme a rovnou ukážeme, proč je uvedena a jak s ní pracovat. A děje se toho hodně. Tady bych rád upozornil na jednu věc, asi to bude znít jako klišé, ale pro nás je zpětná vazba uživatelů opravdu velice důležitá. Snažíme se rozumným poznámkám a nápadům vycházet vstříc. Pěkné na tom je, že nikdy nevíte, zda právě váš nápad nebude s příštím updatem aplikace ten největší hit. Proto jsou samotní uživatelé velmi důležitou součástí, která se na vývoji podílí a pomáhá na zlepšování jezdeckého světa.

Na jaké novinky se můžeme v blízké době těšit?
Těšit se mohou příznivci jezdeckých disciplín, jako jsou dostih a vytrvalost. Pro ně připravujeme na míru přizpůsobené prostředí detailu tréninku v aplikaci tak, aby se Equimo dalo plnohodnotně využívat i v případě, že mají uživatelé specifičtější požadavky na datovou analýzu v jiných disciplínách, než je drezura a parkurové skákání. Také se můžete těšit na příslušenství, které vám umožní měřit vašim koním srdeční aktivitu v průběhu tréninku.

Děkujeme Jirkovi za skvělý rozhovor a vás, milí čtenáři, se ptáme! Máte již s Equimo nějakou zkušenost? Podělte se o ni na vašem Instagramu, kde označte @equimoteam a @equiradarcz . Budeme se na vaše recenze moc těšit!

Chtěli byste si Equimo vyzkoušet nebo si o něm zjistit bližší informace? Koukněte se na web www.equimo.com!

Equimo najdete i na EquiRadar.com, kde můžete sledovat aktuální informace a akční nabídky v Aktualitách a novinkách na jejich EquiRadar stránce.