Categories
Czech Articles

RideFreeHorse.cz, Lucie Mikšíková: Jak začít na vylepšení svého sedu?

Rádi byste vylepšili svůj sed na koni, měli lepší rovnováhu, dávali přesnější pomůcky nebo se prostě jen cítili v sedle lépe? 

Máte pocit, že vůbec nevíte, jak se kůň pod vámi hýbe, natož abyste třeba uměli poznat, na kterou nohu vysedáte (bez dívání)? A to nejhorší – vůbec nevíte jak začít? Tak právě pro vás mám pár tipů!

Lucie Mikšíková se svým koněm Cometem.

Práce se sedem, kterou učím, vychází z konceptu Centered Riding – u nás vyšla kniha pod názvem Ježdění podle Sally Swift. Myslím, že každý, kdo by rád vylepšil svůj sed by měl začít u ní. Nečekejte žádné sáhodlouhé technické popisy “noha sem, ruka támhle”, ale spíš mnoho zajímavých námětů na přemýšlení, na procítění svého těla a uvědomování si, co se s naším tělem děje. Sally Swift se velkým množstvím cvičení zaměřuje na rozvoj citu pro pohyb jak koně, tak jezdce. Pomáhá jezdci přes velkou řádku mentálních obrazů-představ aktivovat, nebo naopak vypnout ty části těla, které to potřebují. Vysvětluje pohyb koně – jak nejlépe jít s ním a nerušit. To nám také pomáhá správně časovat naše pomůcky a pobídky a být pro koně srozumitelnější.

A co je nejlepší! Když vám nějaká její představa nevyhovuje, můžete si stvořit vlastní, která třeba funguje jen Vám!

V češtině vyšlo Ježdění podle Sally Swift a dá se sehnat třeba ještě Centered Riding 2, které je v angličtině. Já sama jsem instruktorem Centered Riding level 1 .

Lucka Mikšíková – RideFreeHorse.cz