Categories
Czech Articles

Na co v inzerátu při prodeji koně nezapomenout?

Možná zvažujete prodej vašeho koně, ale nejste si úplně jistí, jak to udělat efektivně a jak získat ideálního zájemce. Níže najdete tipy, jak napsat ten pravý inzerát a oslovit potenciální kupce.  

V první fázi si připravte podklady pro budoucí zájemce o koně. Přemýšlejte nad tím, co by v roli kupce zajímalo vás. Vytvořte inzerát tak, aby byl pro kupce nepřehlédnutelný a váš kůň jej oslovil na první pohled. První dojem dvakrát neuděláte. 

  1. Začněte včas. Ideální je začít řešit prodej několik týdnů, až měsíců předem. Získáte tím čas na přípravu a máte více možností na doladění finálního vzhledu inzerátu.
  1. Vytvořte si na EquiRadaru Profil koně. Jedná se o místo tady na EquiRadaru, kde si  můžete přidávat a uchovávat veškeré důležité informace a dokumenty o koni. Rentgeny, veterinární zprávy, fotografie a videa koně,… Po uložení tak máte odkaz na Profil vašeho koně, který můžete přidávat do inzerátů a zpřístupnit tak zájemcům další důležité informace. 
  1. Způsob předvedení koně je zásadní. Na fotkách, videu i v reálném světě. Kvalitní fotografie výrazně zvyšují počet prohlížení i reakcí na nabídku. Video je dnes již nutností, mnohem lepší je ale několik videí – video v různých situacích a na různém povrchu a hlavně kvalitně natočené. Vzpomeňte si v tomto momentu na to, co všechno o koni zajímá vás. Kůň ve všech chodech, na obě ruce, ve volnosti i s jezdcem,… Velkým bonusem je pak i video při ošetřování koně, kdy potenciální kupec uvidí, jak se kůň chová v běžných situacích a zda je odveditelný do výběhu na obyčejné ohlávce, nebo je třeba štajgr.. 

Pozn.: Sice věnujete několik hodin času navíc, ale vliv na konečnou prodejní cenu může být i v tisících euro. Dobré prodejní video vám můžeme dojet natočit i my s naším týmem. Viz ukázkové video v tomto inzerátu.’

  1. Každého bude zajímat zdraví koně. Pokud jde o koně do sportu, ale nejen tam, bude vhodné mít předem připravenou sadu aktuálních rentgenů s popisem a případně i další zprávy od veterináře. Ideélní na to je mít pro koně vytvoření Profil koně na EquiRadaru, kde všechny tyto informace máte na jednom místě ke sdílení i náhledu.

Pozn.: Nejen hříbata ale i prověřené sportovní koně je nyní možné prodat i do zahraničí zcela online, nutnostní jsou veterinární zpráva v angličtině + aktuální sada rentgenů. Ideálně i video koně v pohybu

  1. Rozepište chování koně i na sportovních událostech. Pokud už má kůň sportovní historii, tak je dobré ji popsat více, než jen stupněm výkonnosti. Několik slov zhodnocení za poslední sezonu potencionální kupující velmi oceňují. Koně si lépe představí i zapamatují.

Příklad: Ačkoli se jednalo o jeho první závodní sezónu, Fabio šel přes překážky ochotně. Má měkký doskok a dokáže si v kurzu srovnat krok. Ve třech závodech skončil na druhém místě, v jednom zvítězil.

  1. Vyzdvihněte povahu a výsledky rodičů. Přidejte i stručnou sportovní historii rodičů, prarodičů nebo sourozenců. Kupec si opět bude připadat vašemu koni blíž a lépe jej pozná. 
  1. Na původu záleží. Někomu více, nekomu méně, ale rozhodně to není nedůležitá informace. Přidejte původ koně alespoň po prarodiče, čím více informací, tím lépe.
  1. Popište povahu koně. Pod sedlem, na závodech, při ošetřování i při běžném zacházení. Je zcela bezproblémový s perfektním charakterem? Napište to. Má nějaké konkrétní povahové problémy? Napište je a vysvětlete, nikdy nic neskrývejte. Vhodné je přidat i vaše doporučení, pro jaký typ jezdce se kůň hodí. 

Pozn. I když vás bude lákat vašeho koně jen vychválit, nedělejte to. Koňský svět je malý a jeden špatný prodej vám může zkazit jméno. A i kůň s charakteristikou “kope, kouše a nesnáší ženské” si může najít vhodného majitele, jak víme z vlastní zkušenosti. 

  1. Popiště i jeho stupeň a typ výcviku. Má za sebou kůň výcvik u nějakého známého trenéra? Zmiňte to. Prošel nějakým oficiálním základním výcvikem? Umí zastavit na výdech a rozcházet se na nádech? Je připravovaný do kočáru nebo ježděný na parelce? Napište to. 

Pozn.: Na parelce jsme začali jezdit kvůli problémům se zuby, ale dnes na nich Pepis funguje mnohem lépe než na standardním uždění a venku je jednoduše ovladatelný a zastavitelný na hluboký výdech.

  1. Nabídku vyplňte co nejpodrobněji. To můžete dělat postupně s přestávkami a časem ji i vylepšovat. I proto doporučujeme při prodeji koně začít s přípravou a shromažďováním informací a materiálů o koni i několik týdnů a měsíců před potřebným prodejem. V rámci nabídky na EquiRadaru lze přidat fotografie, videa, přílohy (třeba PDF nebo zip), rodokmen, veterinární zprávy, rentgeny i spoustu dalšího. 
  1. Jenom čeština nestačí. Pokud se jedná o zajímavého koně do dalšího sportu, je potřeba informace přeložit alespoň do angličtiny, zahraniční zájemci to ocení. 

Pozn.: V případě inzerátů na EquiRadar.com je překlad automaticky zajištěn a to do angličtiny i několika dalších jazyků.

  1. Ohlídejte si pravopis. Nejen obsah inzerátu, ale i jeho forma je důležitá. Byla by škoda, kdyby váš inzerát působil nedůvěryhodně jen proto, že máte špatně měkké či tvrdé i.