Categories
Czech Articles

Equine_Study: Koupě koně z anatomického hlediska

Snem snad každého rekreačního či sportovního jezdce je vlastnit svého koně, který mu bude celoživotním kamarádem, učitelem nebo sportovním partnerem. Díky EquiRadar.com, který nabízí širokou nabídku koní na prodej, můžete najít toho svého! Jak ale vybrat toho pravého, který splní veškerá Vaše očekávání? 

V prvé řadě je nutné si říci, jakého koně vlastně hledáme. Zda se jedná o mladého koně, staršího učitele nebo koně pro začátečníky. Můžete mít i plemenná specifika nebo zda se jedná o koně s PP či hobby koně. 

Když pominu vzhledové vlastnosti, tak jakých cílů, s daným koněm chcete dosáhnout? Na ježdění bez ambic je vhodný jiný typ koně než naopak kůň do vrcholového sportu. 

U posledního kritéria bych se ráda pozastavila a předala Vám určité znalosti, které by Vám v případě hledání Vašeho osudového koně mohly být  nápomocné.  

Equine_study se svým koněm Gasem.

Anatomie koní je obecně mezi jezdci nepříliš populární a nudné téma, avšak je to právě anatomie, která Vám může o koni leccos napovědět. Uvedeme si tedy základní body na které se při výběru koně můžete zaměřit a postupně si je rozepíšeme v dalších článcích. 

Při výběhu koně Vám velmi dobře napoví: 

  1. Tělesný rámec
    1. čtvercový
    2. obdélníkový
    3. malý / velký
  2. Nasazení krku
  3. Úhel předních končetin a lopatky strmá / mírná lopatka
  4. Posouzení prsou zepředu
  5. Bederní část páteře, postavení pánve
  6. Úhel zadních končetin 
  7. Posouzení pánve zezadu
  8. Míra osvalení na určitých partiích
  9. Pohybové vlastnosti
    1. biomechanika pohybu
    2. rozpoznání kulhání / strnulosti
  10. Znalost anatomie kopyt 

Všechny tyto ukazatele Vám jasně řeknou v jakém rozsahu je kůň anatomicky schopen dosáhnout daného pohybu, jak bude jeho pohybový projev příjemný pod sedlem, zda můžete očekávat nějaké zdravotní problémy, jak sním bylo u předchozího majitele pracováno nebo jaké má předpoklady pro danou jezdeckou disciplínu. 

Nikola Equine_study